GIVEAWAY 5 YEARS BLOGGING BY FAEZAH MDNOR



Hadiah semua best-best! I'm really hoping to win this. Click on the banner to join! 💕

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Self-positive when I was sad"
Okay so, once upon a time ...

I have a cat, two cats actually. Nama diorang Max dan Mia. I love my cats so much, even more than I love myself. Diorang ni memang dah jadi a big part of my life lah, I just can't imagine how my life would be without them. Yana sayang diorang macam adik beradik, they're like our family. Memang sayang gila-gila.

Sebelum ni dah pernah ada kucing juga, ada 3 but semua tak tahan lama. So far, Max & Mia ni paling lama la. For now, dah setahun lebih juga kitorang jaga. Max & Mia ni kucing rumah tau. Diorang dibesarkan semua dalam rumah, kiranya bukan kucing liar la. Kalau duduk luar tu, entah boleh survive ke tak, haa macam tu.

So one day, Max hilang. Ada satu malam tu dia lompat keluar tingkap yang terbukak and pergi merayau. Pagi esok tu, baru kitorang sedar yang dia dah takda. Dia dah lari. Dia dah keluar merayau entah ke mana. So that one whole day, my siblings, my maid and I pusing satu kawasan rumah tu cari dia. Bawah kereta, dalam longkang, celah pokok, haa semua tempat kitorang check. But sadly, we couldn't find him. Dua tiga kali jugak la round, tak jumpa langsung. Sampai ke petang kitorang cari. I was so worried. Risau dia macam adik yang hilang tau. Macam nak pergi buat report polis je (ceyy, padahal kucing je pun).

Kenapa risau sangat? Sebab kucing-kucing Yana yang dulu. Kan Yana ada kata yang sebelum ni Yana dah ada 3 kucing, well, two of them named Alby & Newt. Dua-dua ni kucing liar, kitorang bela. But as I said, diorang tak lama because diorang mati masa diorang hilang. One day, Newt hilang for 2-3 days, and bila jumpa balik, dia tersangkut dalam longkang, basah, kotor and lumpuh. Dia terjatuh dalam longkang tu, longkang tu dalam so he couldn't climb up. In the end, dia mati. Alby pun sama, hilang 2-3 hari, and then dapat berita dari jiran yang dia dah mati kena langgar kereta.

So, bila Max si kucing rumah ni hilang, of course I was so scared and worried. Dah trauma kucing hilang lepas apa jadi dekat Alby & Newt. Dua-dua ekor tu kucing liar, pun boleh mati hidup kat luar, apatah lagi Max yang tak pernah keluar rumah ni kan? I started to overthink. Macam-macam lah fikir pasal Max, takut dia kena langgar, sesat, jatuh dalam longkang, kena makan anjing, dan sebagainya. Yana takut gila, and I cried so hard. I was so sad and worried, I prayed so hard to Allah SWT, mengharapkan dekat mana pun Max berada, dia setiasa selamat dan terlindung.

Lepas Maghrib malam tu, dah doa habis-habisan, memang tak stop menangis, mata bengkak teruk. Yana memang fikir negatif gila, sebab takut apa jadi dekat kucing-kucing yang lepas, terjadi dekat Max pulak. But then, I know that I have to think positive. So I said to myself, "Max akan balik.", "Max akan balik.", "Max akan balik.", ulang banyak kali to make myself think postively. So, alhamdulillah, I stopped crying and started to think positive about what happened.

Mak ajak turun makan pun taknak. But my mom paksa gila, so Yana turun jugak. Kitorang biar pintu depan rumah terbuka, kot kot lah tiba-tiba Max balik, kan? Sambil makan malam tu, borak la pasal Max. Semua risau gila. Yana? Dah meleleh dah air mata time tu, dah la tengah makan. And then my mom cakap, "Doa-doa lah Allah permudahkan jalan Max untuk balik rumah ni". And guess what happened? Dan-dan lepas my mom habiskan ayat dia tu, Max masuk rumah. Betul-betul lepas habis doakan Max! Max masuk je, semua stop makan, menjerit "MAAAAXXXXX",  and lari pergi pintu depan sambut si kucing rumah ni. And again, I cried. Nangis masa Max balik ni lagi teruk daripada nangis masa Max hilang. I was so happy and grateful! Rasa macam hidup semula. Dramatic gila scene ni but it was a really moment of joy.

I can't believe Max came back, I thought he couldn't survive because dia hilang dah more than 12 hours, tak makan tak minum tak buat apa. But hey, due to my try to be self-positive, Max did came back. Alhamdulillah. Jazakallah. 💗


Ni lah dia, Max.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tu diaaaa, my "self-positive when I was sad" story. I hope you've enjoyed it! Sorry terpanjang pulak, hehe. Thank you for reading and good luck to all the participants of this giveaway! 😆

CONVERSATION

4 comments:

  1. singgah dari segmen yg sama

    http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/12/giveaway-5-years-blogging-by-faezah.html

    ReplyDelete
  2. heyy comelnya max. can feel you :(

    ReplyDelete

Back
to top